fredag 18 december 2015

Sista veckan med gänget!

Tiden går så himla fort och nu är det sista dagarna som vi har tillsammans i nästa vecka.

Den här veckan har varit en bra vecka men med lite otursfåglar under torsdagens slöjdlektion. Man kan ju inte ha tur jämt...Vi har också blivit underhållna av musikskolans lärare och vi tyckte att de var jättebra. Kul inslag! Det tar mig raskt till nästa veckan roliga inslag.

måndag så ska alla elever i klass 3-5 pyssla på förmiddagen. Det innebär att ingen har idrott på morgonen utan alla samlas på skolan, i sitt klassrum. På eftermiddagen har femmorna vanliga lektioner, no och bild.
tisdag samlas alla i klassrummet igen och då väntas det en julshow av lärarna på skolan, för alla elever. Sedan ska vi mysa lite i klassrummet med prisutdelning och fika. På eftermiddagen blir det film. Lunch har vi som vanligt båda dagarna.

Sedan tar vi ett välförtjänt jullov ända till måndagen den 11 januari.
På måndagen den 11/1-2016 har eleverna idrott och schemat ser ut som under höstterminen.

Catta meddelar följande om idrotten 2016.

Gott Nytt År!


V. 3-8 kommer vi att åka skriskor på onsdagar och ha idrott i hallen på måndagar. Ta med egen utrustning om du har annars finns det att låna.
Ett pannband eller tunn mössa är fiffigt att ha under hjälmen.
V.10-12 längdåkning
/
Catta

Nåväl...jag återkommer med ett sista inlägg i nästa vecka...på återläsande.
/Ella


lördag 12 december 2015

Vecka 50 och inför v. 51



Hej på er!


I skrivande stund har jag en känsla av stolthet. Vilka underbara elever jag har äran att umgås med under veckorna. Känslan av stolthet fick jag efter firandet i Sälenhallen då fler elever uttrycker följande:
"Jag tycker Moa passade som Lucia.../ Moa var superfin som Lucia.../Jag hade inte klarat av att vara en lika bra Lucia som Moa..."Att kunna säga det är stort!!! Framför allt att kunna säga det till berörd person...det får mig att känna stolthet!!! Vilka fina elever...
Ja, vi tar oss vidare till nästa vecka som jag hoppas fylls med ytterligare fina saker.
Utöver vanligt schema så har musikskolans lärare en uppvisning för eleverna på onsdag, i Sälenhallen. Alla femmor tar sig dit som vanligt på morgonen, men kommer inte att ha en vanlig idrott.

LäxorTorsdag - svenska och engelska
Fredag - So

Framåtblick
16/12 - Musikshow i Sälenhallen.
21/12 - Klasserna 3-5 pysslar på förmiddagen.
22/12 - Sista skoldagen innan lovet och hela 5:an myser tillsammans hela dagen. Avslut 13:50.

/Ella

onsdag 9 december 2015

Himlans duktiga!!!

Fast vi inte tog oss till finalerna så tog vi oss långt ändå!
Bilden visar resultatet i kommunen.




lördag 5 december 2015

Veckobrev v. 49 och inför v. 50

Vilken vecka vi har haft!
Vi har börjat öppna vår adventskalender och i och med det fått skratta tillsammans eftersom den innehåller en charad som eleven visar och andra gissar. Eleverna har själva fått skriva charaderna.

Vi har också boostat oss med bra saker vi gjort under veckan. Att vi är och ska tänka på att fortsätta vara goda förebilder. Att boosta ger en känsla av stolthet och en känsla av att vilja fortsätta göra rätt och att kunna/vilja vara sig själv. Vi fortsätter fokusera på det positiva och det som är bra under veckorna framöver. Vi julboostar helt enkelt :O)

Vad händer då i vecka 50?
Jo, på tisdag den 8/12 får vi reda på hur uttagningen i "Vi i femman" gick...spännande...och sedan på onsdag den 9/12 så kör vi ett genrep inför Lucia på fredag. Alla tar sig till Hallen som vanligt på onsdag, men de behöver inte ta med sig idrottkläder och dylikt eftersom de inte kommer att ha samma idrott som vanligt och därmed inte heller duscha. De som inte ska vara med på Luciatåget på fredag kommer att vara på skolan på onsdagen genrep och arbeta. Luciauppvisningen på fredag den 11/12 har jag skickat ut info om på bloggen tidigare, men jag lägger den här igen :O)


Ja, det var en del annorlunda inslag som är viktiga att hålla reda på under nästa vecka, men oh så underhållande.

Framåtblick
8/12 - Vi får reda på resultatet från Vi i femman-tävlingen.
9/12 - 8:30 har vi genrep inför Lucia i Hallen.
11/12 - Luciatåg (se infobladet)
21/12 - Klasserna 3-5 pysslar på förmiddagen.
22/12 - Sista skoldagen innan lovet och hela 5:an myser tillsammans hela dagen.

Läxor till v. 50
Torsdag - svenska ordspråk
Fredag - mattelabyrinten


Ha en bra andra advent
/Ella


Matematikläxa till fredag v. 50

Gnugga nu era knölar...man kan inte riktigt sluta när man väl börjat...
Det finns en väg...tro mig...ha tålamod...




måndag 30 november 2015

Lucia






Take it "isi"...


Istiden är här!
Jaha, då blev det isbana över hela nejden, inklusive skolgården.
Några fiffiga elever har löst det med att ha vinterstövlar med inbyggda dubbar. Dock har  vi redan sett att det är repor, i stengolvet, oreparerbara repor.
Därför har vi tänkt, att de elever, som har de här bra stövlarna, med dubbar, har med sig ett par inneskor/tofflor.
En skohylla kommer att stå innanför dörren i entrén, där de kan ta av sig sina stövlar och  sätta på sig sina inneskor. Vill de, kan de bära med sig stövlarna upp till hyllan.
Ett annat alternativ, är att de helt enkelt tar av sig vid ytterdörren och bär skorna upp till hyllan direkt, utan tofflor eller inneskor – dock tror jag att de blir extra våta om fötterna, då mest snö och is fastnar just i entrén. Detta kommer att gälla från i morgon, tisdag.
En annan följd av istidens inträde, är alla roliga och halkiga lekar. Det är curling, halkbana och andra nyuppfunna lekar som gäller. De som vill fortsätta leka på isen ska använda hjälm. Ta med hjälm till skolan, så kan dessa lekar fortsätta mer säkert. Vi vill inte ha fler tillbud, än de vi redan haft.
I morgon kommer det att vara sandat på många ställen, men självklart kommer det att finnas många härliga isfläckar kvar.


lördag 21 november 2015

Vecka 47 och inför v. 48


Den här veckan har, liksom många andra, flugit iväg fort som vinden. Men den har bjudit mej på någonting extra. Under fredagens religionslektion såg alla på en kort film och myste med hemgjorda maränger. Därefter hände det som alla lärare går och drömmer om.
Vi har som mål i ämnet religion att kunna jämföra olika religioner och det gjorde vi verkligen. I stort sett alla resonerade, diskuterade, framförde åsikter och värderingar kring judendom, kristendom och islams grunder. Sedan ställer en av eleverna några frågor om judendomens väntande på Messias.
Det blev till en helt underbar diskussion eleverna emellan och gåshuden på mina armar var ett faktum. Underbart!!!

Nåja...nu vet jag inte helt hur jag ska ta mig vidare i texten...hmmm...
Nästa vecka går eleverna bara fyra dagar eftersom fredagen är en studiedag. Det innebär alltså att den matteläxa som brukar lämnas in på fredagar lämnas in till mig på torsdagen i läxfacket på katedern.

Läxor tills på torsdag
Matte - Tågresan
Svenska - ordspråk
Engelska - glosor (finns inlagda på glosor.eu sök efter didge)

Framåtblick
27/11 - studiedag
11/12 - Lucia kl. 8:00 (återkommer med mer info)
22/12 - sista dag innan jullov

/Ella

fredag 13 november 2015

Veckobrev v. 46 och inför v. 47

Hej på er!

Att få vara på annan mark med eleverna då och då är helt underbart! I onsdags var vi på Experium och vi hade en jättetrevlig dag tillsammans. Vatten, bada och vara tillsammans med kamrater kan ju inte bli annat än bra :O)
Tillsammans simmade eleverna 5,5 km eftersom det var upplagt att de skulle simma 25 m innan de fick åka i rutschkanan. Jösses!!!

Nästa vecka är en helt vanlig vecka och vi följer schemat som det ser ut.

Ha en riktigt bra helg allesamman!!!

OBS! Glöm inte att använda reflex!!!

Läxor
Torsdag - svenska ordspråk
Fredag - problemlösning

Framåtblick
11/11 - baddag
27/11 - studiedag
22/12 - sista dag innan jullov


/Ella




Lucia - från föräldrar


söndag 8 november 2015

Vecka 45 och inför v. 46

Oj, vilket underbart väder det skulle passa på att bli när just vi var lediga!!! :o)

I veckan som gått så var naturligtvis uttagningen till "Vi i femman" den största höjdpunkten. Det var nervöst och spännande på samma gång. Frågorna som vi fick svara på var både lätta och svåra. Precis som det ska vara i en uttagning. Nu väntar vi alla, med stor spänning, på resultatet som beräknas komma den 8 december...pirrigt...thi hi...

Veckan avslutades med att Rörbäcksnäs skola ringdes upp av radio P4 Dalarna och de ville intervjua dem om insamlingen till flyktingorganisationen UNHCR. Det sändes i radion under lördagen. Två elever var med och en av lärarna. Jättekul att det uppmärksammas när alla elever, föräldrar och lärare la ner så mycket tid och engagemang i det.

Nu till veckan så kommer den stora begivenheten att vara baddagen i Experium. Jag skickade ut en infolapp om det i veckans mail och undrar du över något så hör gärna av dig. det ska bli roligt att få umgås med eleverna i en annan miljö tycker jag.

Nåja...till veckans läxor och lite framåtblick.

Läxor
Torsdag - engelska glosor och svenska ordspråk
Fredag - sista inlämningsdag för problemlösningsuppgifterna

Framåtblick
11/11 - baddag
27/11 - studiedag
22/12 - sista dag innan jullov

fredag 23 oktober 2015

Före och efter lovet!

Den här veckan, som varit genomsyrad av barnrätt, avslutade vi med att se på filmen "Paddington" tillsammans. Efteråt diskuterade vi filmens budskap och vilka "rättigheter" vi kunde koppla  till filmen. Det var väldigt mysigt och efteråt uttryckte någon vilken skillnad det var att se filmen på skolan än hemma. "Hade jag sett den hemma hade jag aldrig tänkt på t ex flykt och människors olikheter eller likheter." En väldigt bra film tyckte vi!

Efter lovet börjar skolan som vanligt på måndagen. Men under veckan har vi ett alldeles speciellt inslag där vi behöver vässade geniknölar. På onsdagen den 4/11 kl. 10:00 ska vi nämligen vara med i uttagningen till "Vi i femman"!!! Gud vad spännande!!! Uttagningen går till så att eleverna bänkas framför svt:s direktsända tävling och får där svara på ett antal frågor och svaren antecknas på ett var sitt svarsformulär. Svarsformulären samlar jag sedan in och skickar in till Vi i femman samma dag. Sedan räknas antalet rätt och vi håller under tiden tummarna på att vi hade några av de bästa resultaten. Den 8 december meddelas vilka 8 lag som gått vidare i vårt P4-område. Pirrigt!!!

Jaha ja...inte lätt att avsluta ett så här spännande inlägg, men det måste göras ändå.

Läxor till v. 45
Torsdag - svenska

Framåtblick
v. 44 - Höstlov
27/11 - Studiedag


Ha ett bra lov!!!
/Ella

fredag 16 oktober 2015

Vecka 43


Hej på er igen!

Vecka 43 avslutas med FN-dagen, på lördagen, och vi uppmärksammar det under veckan genom att prata om bl.a. barnkonventionen och vad den innebär och varför den finns.
Sedan är vi alla väl förtjänta ett härligt höstlov.

Läxor
Torsdag - svenska
Fredag - so

Framåtblick
v. 43 - Barnrättsveckan
v. 44 - Höstlov
27/11 - Studiedag


/Ella

söndag 11 oktober 2015

Inför vecka 42

Hej!
Den här veckan har en del att bjuda på.
På måndag så har alla elever studiedag, vilket jag tror att alla har fått med sig, och jag önskar alla en härlig dag extra ledigt :O).
Sedan så är jag ledig i veckan, tisdag - torsdag, och är tillbaka på fredag. Det innebär små schemaändringar men alla lärare är väl förberedda på detta, t ex en annan lärare än mig någon lektion. Jag berättade detta för eleverna under fredagen också.
På engelskan kommer klassen att ha en vikarie en tid framöver. Jag kommer fortsätta som resurs de lektioner, i engelska, där jag brukar vara det.
Ja...lite smått och gott...

LäxorTorsdag - svenska och engelska
Fredag - geografi

Framåtblick
12/10 - studiedag
v. 43 - Barnrättsveckan
v. 44 - Höstlov

Kramar på er
/Ella

söndag 4 oktober 2015

Inför v. 41

Hej!I vecka 41 kommer det inte att tillkomma något ytterligare utan vi följer det schema vi har och arbetar på med det.

Vi avslutade veckan med att ha lektioner i matte och so ute, vid Olnispa, på fredag förmiddag. Det var jättehärligt och hjärnorna arbetade febrilt med att konstruera matematikuppgifter. Vi diskuterade också människans påverkan på naturen och hade en liten fältstudie i närområdet. Den var utgångspunkt för diskussionen och vi kunde konstatera att i stort sett allt runt omkring hade påverkats av människan. (Vi fortsätter diskussionen på onsdagens SO-lektion i vecka 41.)Under fredag eftermiddag hade jag själv den äran att få åka till Handelsbanken i Lima och göra en insättning  från projektet "Skolan stöttar".
Projektet inbringade inte mindre än...håll i dig nu...27 815,55 svenska kronor!!!
Helt makalöst suveränt!!! Ja, en bättre avslutning får jag leta efter. Tack!

Det är svårt att gå över till något annat nu men...jag måste...

Läxor
Torsdag - engelska och svenska
Fredag - so

Framåtblick
12/10 - studiedag
v. 43 - Barnrättsveckan
v. 44 - Höstlov

/Ella


lördag 26 september 2015

Inför v. 40

Ooo...vilket strålande väder!!! OCH vilket arbete ni gjorde i fredags alla femmor!!!
Alla pant blev sorterad och ivägkört och alla PET-flaskor pantades och gav en riktigt stor skörd till insamlingen.


I nästa vecka, v. 40, vet jag inte att det händer något speciellt och det är inte heller många läxor som ska in. Endast svenska om jag inte misstar mig helt. Så kan det bli ibland. Jo! Vi har klassråd på onsdag. Ta med funderingar/tankar/idéer tills dess.


Vi tar med oss en riktigt bra vecka 39 in i nästa vecka och om vi blickar ännu längre framåt så har vi snart en studiedag och ett höstlov i kalendern. Dessutom innan vi får ta höstlov så har vi barnrättsveckan i FN´s anda.


Läxor
Torsdag - svenska (ordspråk)


Framåtblick
30/9 - klassråd
12/10 - studiedag
v. 43 - Barnrättsveckan
v. 44 - Höstlov

onsdag 23 september 2015

Bra jobbat!!!

Jag vill bara säga BRA JOBBAT till alla elever!!! 
Jag har precis sett resultatet av er Runathon idag.
Det var imponerande!!!



/Ella

söndag 20 september 2015

Runathon

Hej!
Bifogar en fil som några av er inte tycks se på mailen. Testar här.


Veckobrev inför v. 39

Hej på er på kvällskvisten!

Jag hoppas att ni haft en trevlig helg och att ni laddat energi för en ny och spännande skolvecka.

Den här veckan kommer ju bjuda på lite extra eftersom vi har vårt "Skolan stöttar" projekt under hela veckan. Vad innebär det kanske någon undrar??? Jo, vi har tillsammans med eleverna funderat på vad vi kan göra för de människor som flyr och som behöver hjälp på olika sätt. Eleverna har gemensamt kommit fram till att, genom att samla in pengar på olika sätt, kan vi skänka dem till någon organisation som hjälper flyktingar bäst där det behövs som mest. Vi har valt FN´s flyktingorgan UNHCR som organisation. Pengarna vi gemensamt samlar in under v. 39, dvs från samtliga klasser F-5 i Sälen och Rörbäcksnäs, kommer att skickas in i mitten på vecka 40.


Eleverna är väl förberedda och har säkert berättat om detta redan hemma, men finns det funderingar så fråga mig eller någon annan på skolan så hjälper vi dig.

Projektet kommer bestå i att samtliga elever kommer att sortera en massa pant i faddergrupper f+3, 1+4 och 2+5 och därefter panta för att få en summa till projektpotten. Dessutom kommer eleverna själva att få bidra, på frivillig basis, till potten genom att på sin fritid utföra diverse olika insamlingar. Här är det bara att låta fantasin flöda :O)
Även runathon är en del i detta. Runathon utförs på idrottslektionen på onsdagen. Cattas filer finner du på mailen. 
OM du saknar idéer: Fråga om du får panta grannens pant, sälja ett egentillverkat armband, sjunga en sång, sälja en leksak/ett spel/en bok jag inte använt på länge etc.


Idéerna är säkert många  där ute i stugorna men kom ihåg...det är frivilligt och ingen kommer att veta hur mycket just du lämnat in om du inte själv vill det. Du lämnar ditt bidrag till mig eller någon annan lärare på skolan och det läggs sedan i en stor gemensam pott bestående av en stor transparent nalle där vi kan se tillsammans hur nallen fylls.

Oj, ja mycket info men vad spännande det ska bli!!!

Veckans läxor
Torsdag - svenska (ordspråk)
Fredag - SO (text om Golfströmmen lämnas in)

Framåtblick
V.39 - Utvecklingssamtalen drar igång
V.39 - Projekt - "Skolan stöttar" startar.
12/10 - Studiedag (Eleverna är lediga.)

/Ella

fredag 11 september 2015

Vecka 38!

Nu är vecka 37 till ända och vecka 38 väntar runt hörnet.

På idrotten i vecka 38 kommer eleverna att fortsätta med orientering. Viktigt att tänka på kläder så man kan hålla sig torr efteråt.
Annars är det ingenting speciellt som händer.

Läxor
Torsdag - svenska (ordspråk) och engelska (läsning)
Fredag - matematik (bråk och decimaltal)

Framåtblick
V.39 - Utvecklingssamtalen drar igång. (Jag och Karin Ö. kommer att ha klass 5.)
V.39 - Projekt - "Skolan stöttar" startar. (mer info kommer i v. 38)
12/10 - Studiedag (Eleverna är lediga.)

/Ella


måndag 7 september 2015

söndag 6 september 2015

Nytt idrottsschema!

Catta har reviderat idrottsschemat för ht-15.
Du finner den under fliken schema.

/Ella

Veckobrev inför v. 37

Hej!

Veckan har gått fort och vi har redan en ny vecka att se fram emot.
Vi har under veckan pratat om normer och värden i vår närhet och även om det som händer ute i världen. Respekt och lika värde har också diskuterats under veckans SO lektioner. Otroligt intressant att diskutera och fundera över varför vi gör som vi gör i olika situationer...tänkvärt och inte helt lätt.

Nåväl...jag skickar er lite smått och gott inför vecka 37 så att vi är på banan.

Läxor
Torsdag - svenska (ordspråk) och engelska
Fredag - geografi Norden (länder och hav)

Framåtblick
11/9 - Skolfotografering på eftermiddagen kl. 12:30.
10/9 - Föräldramöte 18:30 - 20:00. (Samling i matsalen kl. 18:30. Sedan går vi till resp. klassrum.)
V.39 - Utvecklingssamtalen drar igång. (Jag och Karin Ö. kommer att ha klass 5.)
12/10 - Studiedag (Eleverna är lediga.)

/Ella

lördag 29 augusti 2015

Veckobrev inför v. 36

Hejsan på er i solskenet!

Just nu sitter jag ute i min brassestol och lapar i mig sol och skriver ett litet veckobrev till er.
Veckan som gått har varit regnig, varm och lite prövande. Prövande på det sätt att vi känt efter hur schemat fungerar i praktiken och vi hjälper varandra till rätt klassrum, beroende på vilket ämne som vi har på schemat. Alla är så hjälpsamma och det har faktiskt fungerat riktigt bra.

Det är många nya arbetsområden som startats denna vecka och i matematik satsar vi på tallinjen och att kunna laborera med den, ha den som stöd vid uträkningar och även få förståelse för vad som finns mellan 0 och 1. Det innebär decimaltals- och bråktalsarbete om några veckor. Det är härligt att se när eleverna verkligen börjar få förståelse för detta.

I so:n har vi startat arbetet med geografi - Norden. Vi utgår från Geografens testamente, som finns på ur.se, och arbetar därifrån mot kursplanens kunskapskrav. Det är jättespännande!!! Hela serien är helt suverän. Den skapar lust att lära.
Vi kommer även diskutera värdegrundsfrågor, normer och värden. Vi påbörjade detta och oj, oj, oj vad intressant...Vad är en norm? Vem/vilka styr över normerna i samhället? Vad är det att vara normbrytande? Hur uppkommer normer? Prata gärna om det där hemma. Ett mycket intressant ämne att höra barns tankar och funderingar.

Vecka 36
Jag är ledig på måndagen och på elevernas engelska kommer jag att ersättas av Inga-Maj. I övrigt flyter deras dag på som vanligt.
onsdagen kommer eleverna att ha orientering på schemat och de håller till på skolan. De ska inte ta sig till Sälenhallen på morgonen utan de går direkt till skolan.

Läxor v. 36
Svenska - se bifogad fil i mailet.

Framåtblick
11/9 - Skolfotografering på eftermiddagen kl. 12:30.
10/9 - Föräldramöte 18:30 - 20:00. (Samling i matsalen kl. 18:30. Sedan går vi till resp. klassrum.)
V.38 - Utvecklingssamtalen drar igång. (Jag och Karin Ö. kommer att ha klass 5.)
12/10 - Studiedag (Eleverna är lediga.)

/Ella :O)

fredag 21 augusti 2015

Första skolveckan avklarad!!!

Nu har första skolveckan gått och det känns jättekul att få träffa alla nya och gamla elever.
Under veckan har vi haft värdegrundsdiskussioner, vilka vi kommer fortsätta med under hela året lite då och då, samt en hel del annan info som vi lyft upp och diskuterat och ibland också förändrat. T ex regler som blivit inaktuella.
Vi har också börjat tillverka härliga vimplar, fyllda med positiva tankar att pryda korridorerna med. Det kommer bli läckert!!!

Veckan avslutades med en dag på Olnispa tillsammans med treor och fyror. Solen stekte och leendena var många. Jättekul tyckte jag. Första gången för mig och flera andra också.

Nästa vecka kommer eleverna att följa det schema som de fått hem och som jag lägger ut på bloggen.
Observera att alla har idrott direkt på morgonen måndagar och onsdagar. De kan då ta sig direkt till Hallen utan att komma förbi skolan först. För er som ändå kommer till skolan får följe med någon vuxen till Hallen.

Vi ser fram emot nästa vecka!
Ha en bra helg allesamman!
/Ella

Framåtblick
11/9 - fotografering på eftermiddagen
10/9 - föräldramöte 18:30 - 20:00
v.38 - utvecklingssamtalen drar igång


torsdag 13 augusti 2015

Skolstart!

På måndag är det dags igen att börja skolan efter ett lååååångt sommarlov!
Det ska bli så roligt att träffa alla igen och jag sitter i skrivande stund och längtar.

Vi börjar klockan 07:45 och vi ses då i samma klassrum som vi sågs sist.
Utanför klassrumsdörren kommer det sitta en skylt med en 5:a på...just det...en 5:a.
Ni är ju äldsta klassen på skolan...vad spännande...
I korridoren kommer det sitta en namnlapp vid någon hängare som du kan använda.
(Platsen är bara tillfällig och kommer ändras under första skoldagen).Schemat och div. annan information kommer att lämnas ut under dagen, men schemat kommer inte börja gälla förrän v. 35. Den första veckan kommer innehålla en hel del andra aktiviteter.

Vad händer i veckan?
Måndag - Vi kommer träffas och mysa tillsammans efter sommarlovet med olika aktiviteter i klassen.
Tisdag - Alla ska ha idrott efter lunchen så ta med idrottskläder.
Onsdag - Vi umgås en stund med våra fadderbarn.
Torsdag - Alla har slöjd på schemat någon gång under dagen.
Fredag - Yucka Haw på Olnispa. En utedag tillsammans med klass 3 och 4. Mer info om detta kommer senare.

Vi ses på måndag!
/Ella


lördag 13 juni 2015

Sommarlov!

Nu har alla elever sommarlov och jag, och alla andra lärare, hoppas att ni får det riktigt skönt och härligt!
Oavsett vad ni gör i sommar så gör det till något bra. Även en "tråkig" stund kan vara en bra stund för då vaknar dina idéer och du kanske kommer på något riktigt kul. Ett roligt sätt att umgås eller göra på egen hand är annars att geocacha. Jag lägger in en länk här ifall ni får lust att prova.

http://www.geocaching.se/

Själv ska jag jobba lite och pyssla i min trädgård, kanske se på lite film en regnig dag eller bara läsa en bok. Jag tycker det ska bli skönt att få slappna av och ladda energi till vi ses i höst igen. Jag ska nog också prova geocaching...ja, det ska jag...ha ha ha...

Vi ses!

fredag 5 juni 2015

Sista veckan!!!

Nu är sista veckan här och det händer en hel del under veckan.
Vissa av er har redan tagit sommarlov och jag hoppas att ni får en bra sommar :O), men vi andra har några dagar att fylla med avslutningsbestyr.

På onsdag så har vi genrep till skolavslutning och fyrorna åker som vanligt till Sälenhallen på morgonen. På torsdag förmiddag har vi alla tillsammans sommarkryss på skolan och på fredag har vi en välförtjänt skolavslutning. Program för skolavslutningen har ni ett tidigare inlägg.

Framåtblick
17/8 - Skolstart. Återkommer med starttid.

Ps. Vi hörs i nästa vecka! Ds.

Vi ses!
/Ella

söndag 31 maj 2015

Veckobrev . 23

Hej!!!
En bra vecka har vi lämnat bakom oss och en bra vecka har vi framför oss :O)
Regnet öser ner men väntar man på något gott...ja...då känns det just nu som man väntar alldeles för länge. Några längtar efter bra väder och andra efter sommarlov.
Det är härligt att längta!

Vi blickar framåt och då kan vi se att följande händer.

Läxor
Tisdag - engelska
Fredag - geografi

Framåtblick
3/6 - Cykling till Tjärnheden. (se mailad infolapp)
10/6 - Genrep till skolavslutning. (Fyrorna åker som vanligt till Sälenhallen på morgonen).
11/6 - Vi har sommarkryss på skolan.
12/6 - Skolavslutning. (se info i tidigare inlägg på bloggen)

Vi ses!
/Ella

fredag 29 maj 2015

onsdag 27 maj 2015

fredag 22 maj 2015

Veckobrev v. 22

Nu är denna korta vecka över och det har ju gått så fort som man kan förvänta sig.
Det är inte många dagar kvar i skolan. Eleverna håller räkningen och det är nu nere i 15 skoldagar kvar...inte klokt...

Nästa vecka är iaf en full vecka där ingen studiedag, röd dag eller annan lovdag har klämt sig in.
På onsdag har eleverna skolråd och klassen har skickat en kille och en tjej till detta. Vi har diskuterat vad de ska lyfta på rådet så det ska bli spännande att se vad det resulterar i.
På fredag ska vi städa skolgården och snygga till den lite. Alla klasser hjälps åt men under olika tider under veckan. Vi i fyran har tiden på fredag fm.

Läxor till v. 22
Torsdag - engelska
Fredag - SO (alla landskap) Ni kan öva på webbmagistern. Länk finns under "Bra länkar".

Framåtblick
27/5 - Skolråd
29/5 - Städa lite på skolgården
3/6 - Cykling till Tjärnheden. Informationslapp kommer under helgen.
10/6 - Genrep till skolavslutning. Fyrorna åker som vanligt till Sälen hallen på morgonen.
11/6 - Vi har sommarkryss på skolan.
12/6 - Skolavslutning. Mer info kommer senare.

Vi ses!
/Ella

tisdag 19 maj 2015

OBS! v. 21

Hej!

Det är ny vecka och jag meddelar lite kort vad som händer dessa få dagar som vi är här på skolan.

Onsdag - Vi har genrep till gympauppvisning kl. 8.30 i Sälen Hallen. Eleverna har idrott och åka direkt till Hallen.

Torsdag - Vanlig dag.

Fredag - Vanlig dag. Läxförhör på Sveriges landskap; Götaland och Norrland.

/Ella

lördag 9 maj 2015

Veckobrev v. 20

Hej!

Det har äntligen varit en hel vecka med mycket skolarbete och roliga diskussioner.
Under veckan som gått har vi avverkat ett skolråd där det kom fram intressanta åsikter om hur vi kan få det bättre på skolan och vad man själv kan/måste tänka på för att det ska bli så bra som möjligt för alla. Bl a har vi pratat om vad som behövs göras för att det ska kunna vara arbetsro i klassrummet. Vad kan jag göra/tänka på? Vad vill jag att läraren ska/kan hjälpa till med? osv.
Under diskussionens gång så kom det bl a fram åsikter rörande idrottslektionen och idrottspromenaden och rektor bestämde att vi på måndag ska samla alla i klassen på skolan och diskutera detta så att det blir en bättring.

Inför vecka 20 så har vi då alltså ingen idrott på måndagen så inga idrottskläder behövs tas med.
Sedan så vill Marit (till bildlektionen) påminna om att ta med ett eget recept. Annars har hon ett recept du kan använda.
I övrigt så består vecka 20 endast av 3 skoldagar vilka efterföljs av en lång ledighet; to-fre(v.20) ledigt och må-ti(v.21) är studiedagar.

Läxor till v. 20
Tisdag - engelska
Onsdag - svenska
Läxa i SO kommer läggas ut under måndagen då andra gruppen rest i Sverige. Den läxan är till fredagen i v. 21. Landskapen i Götaland och Norrland.

Framåtblick
v. 20 - utvecklingssamtalen pågår
15/5 - Lovdag
18+19/5 - Studiedag
3/6 - Aktivitetsdag ute. Vid dåligt väder ev. inställt.
12/6 - Skolavslutning

onsdag 6 maj 2015

Kulturskolan

Kom ihåg!
Anmälan till Kulturskolans utbud av
Musik, Dans och Drama senast 31 maj.
Vi är glada att i höst kunna erbjuda Drama-grupper.
Blanketter finns på malung-salen.se/kulturskolan
Välkomna

Torbjörn

torsdag 30 april 2015

Veckobrev v. 19

Hej!

Idag kommer ett kort veckobrev.
Under veckan som gått har vi hunnit med att utvärdera vår plan mot diskriminering och kränkande handling och det var ett mycket bra tillfälle för eleverna att få tycka till hur vi uppfyllt våra krav i vårt arbete och komma med synpunkter till förbättringar. Bl a ville samtliga elever har fler kompissamtal, helst varje vecka, där de kan lyfta upp händelser/situationer som de vill ha verktyg för att klara av.

Vecka 19 bjuder på en hel vecka som inte innehåller några överraskningar mer än att utvecklingssamtalen fortsätter och vi ser fram emot att få träffa alla.

Läxor
Torsdag - svenska
Fredag - SO

Framåtblick
v.19 och 20 - utvecklingssamtalen pågår
30/4 - Studiedag
8/5 - SCB-enkät görs av eleverna i klass 4(se tidigare mail)
15/5 - Lovdag
18+19/5 - Studiedag
3/6 - Aktivitetsdag ute. Vid dåligt väder ev. inställt.
12/6 - Skolavslutning

tisdag 28 april 2015

Lathund till Infomentor

Så här hittar du ditt barns skriftliga omdöme:

1. Logga in på Infomentor.

2. Välj "IUP/Skriftligt omdöme" i menyn till vänster.
     (Här behöver du sen en engångskod för att komma vidare)

3. Välj "Rapporter" i FUNKTIONER-menyn på höger sida.

4. Välj alternativ 4: Rapport Omdömesblankett.
     Kryssa i den lilla rutan för att visa kommentarer separat och välj sedan att visa/skriv ut.
     Du kommer då att kunna spara ner en PDF vilken innehåller samtliga kommentarer för
     ämnena gällande ditt barn.

Observera att dessa publiceras ett visst datum. Innan detta syns inte omdömena för
den aktuella terminen.

/Ella

söndag 26 april 2015

Länkar

Nu finns det nya och nyttiga länkar till geografiämnet! 

Håll till godo!

/Ella

fredag 24 april 2015

Gympauppvisning!!!



Sälens skolas gympauppvisning
Torsdagen den 21 maj, kl 18.30 i Sälenhallen
Samling senast 18
Animals…
F-klass           krokodil                               grönt, gult
År 1               elefant                                grått, svart, vitt rosa
År 2               haj/ räv                               svart, grått, rött, orange
År 3               tiger                                    brunt, gult, orange, djurmönster
År 4               spindel/hund                       svart,vitt, grått
År 5               safari…..                              brunt, gult, svart, vitt, djurmönster
Alla:               alligator och lejon              som ovan

Träningen är i full gång och som vanligt har klasserna en egen låt och som avslutning en massdans med hela skolan.

För att få ett lite enhetligare intryck, brukar klasserna välja färger på kläderna. Har man en tröja med tryck, vänd ut och in. Det är inte meningen att man skall köpa något nytt, låna av någon, det behöver inte passa perfekt.

Frågor: 
073 669 1557

Catta

Veckobrev v. 18

Hejsan!!!

Jag sitter nu på min kammare och skriver lite till er over there...

Den här veckan har varit en bra vecka med många bra diskussioner i klassen.
Vi har bl a pratat om normer, kränkningar och diskriminering och det har varit stor delaktighet i dessa diskussioner ska ni tro.
Eleverna känner att de innerst inne vet vad som är rätt och fel i hur man talar och är mot varandra och det känns ju skönt att höra...men jag trodde inte något annat heller.
Ibland måste man bara stanna upp och förstå vad som gått fel för att kunna göra rätt nästa gång.
Jaaaa...diskussionerna kanske fortsätter hemma inte vet jag men intressant är det.

I nästa vecka, v. 18, är det ju en kortvecka. Eleverna har studiedag på torsdag och fredagen är ju en röd helgdag för alla. Det innebär att eleverna är lite långlediga...
Men...vi börjar som vanligt på måndag den 4 maj igen och då följer en hel vecka.

Jag ser fram emot en lugn helg och längtar efter nästa vecka!

Vi ses!

Ps Jag vill tacka i efterhand för det fina och MYCKET goda påskägget med fyllning! Ds

Läxor
Tisdag - engelska

Framåtblick
v.18 - utvecklingssamtalen börjar
30/4 - Studiedag
8/5 - SCB-enkät görs av eleverna i klass 4(se mail)
15/5 - Lovdag
18+19/5 - Studiedag
12/6 - Skolavslutning

fredag 17 april 2015

Veckobrev v.17

Oj, oj, oj...vart tar tiden vägen???

Nu är vi i mitten av april och det börjar märkas på vårvärmen, som visar sig ibland, och snön att det snart är dags att plocka undan vintergarderoben och fram med sommarkläderna.

Den här veckan har jag skickat ett lite längre mail till er men det är enbart för att jag inte vill lägga ut viss information på bloggen. Jag hoppas ni tar er tid att läsa och skriva ner de viktiga datum som där nämns. I övrigt så har det inte varit något större i veckan utan vi har haft en vanlig vecka.

I nästa vecka så fortsätter vi vårt arbete med att förbereda inför utvecklingssamtalen. Eleverna kommer att vara mer delaktiga och berätta själva om vad de utvecklat under året och för att kunna göra det så avsätter vi tid till det under skoldagen. Det ska bli väldigt roligt att möta er föräldrar och lyssna på eleverna och deras utvärdering.

Läxor
Tisdag - engelska
Torsdag - svenska
Fredag - matematik

Framåtblick
v.18 - utvecklingssamtalen börjar
30/4 - Studiedag
8/5 - SCB-enkät görs av eleverna i klass 4(se mail)
15/5 - Lovdag
18+19/5 - Studiedag
12/6 - Skolavslutning

tisdag 14 april 2015

Kort info från skolan


Det är några studiedagar framöver;

  • 30 april
  • 18 maj och 19 maj
    Under dessa dagar har fritids öppet för de som anmält närvaro.
  • 15 maj lovdag
    Den här dagen är fritids stängt.

    /Ella

fredag 27 mars 2015

Veckobrev v. 14

Hejsan svejsan i snöyran!

Du som trodde att det skulle bli skönt att cykla till jobbet eller skolan...glöm det :O)
Snöovädret gjorde att vi fick full vinter igen. Helt otroligt!!!

Veckan som gått har varit lugn och stilla och inga konstigheter har varit på tapeten.
Det känns riktigt bra att vara tillbaka på jobbet igen och jag har längtat efter alla elever. Underbart!

Nästa vecka bjuds vi i fyran på Flamenco. På måndag förmiddag ska vi få oss en dust av detta och det ska bli jättespännande. Så veckan börjar med Flamenco och slutar med påsklov.
På torsdag går vi som vanligt och på fredag är vi lediga. Vi kommer vara lediga hela vecka 15 och börjar som vanligt igen måndagen efter.

OBS!
Glöm inte att släcka ljuset på lördag kl. 20:30-21:30!!! Earth Hour!
Glöm inte att vrida fram klockan natt till söndag!!! En timme framåt!

Läxor
Tisdag - engelska
Torsdag - matematik och svenska

Framåtblick
30/3: Flamenco på förmiddagen. Inga idrottskläder!!!
2/4: Skärtorsdag - sista dagen innan påsklovet.
V. 15: Påsklov.

söndag 22 mars 2015

För er som undrar...

Tänk om man var så söt när man var sjuk!
Under v. 12 har jag, Eva-Lena Landmark, varit sjuk och inte varit på jobbet på hela veckan.
Jag hoppas ni fått med er läxor och sådant hem så att ni har koll på det inför kommande vecka 13.
Imorgon ska jag försöka skaffa mig en bild av läget, då jag åter kommer till skolan på jobb igen. SKÖNT!!!

Jag vet att eleverna inte har en läxa i matematik iaf :O)

Ja, ja, jag hör av mig om det dyker upp något under morgondagen. Annars...ha en bra dag och för all del en fortsatt trevlig söndagskväll.

/Ella



tisdag 17 mars 2015

Ett par bilder från fadderaktiviteten!

Samarbete är en förutsättning...




eller hur fyror!!!




/Ella

fredag 13 mars 2015

Veckobrev v.12

Hej på er i solen!

Karta över Sápmi
Denna första vecka har gått jättefort. Det har varit underbart att få köra igång igen.

Veckan började med SO där eleverna sammanfattade vad de lärt om samerna och deras religion. Texterna blev jättebra och det märks att det har varit ett intressant ämne med spännande berättelser och filmer.

Vi avslutade veckan med att mysa tillsammans med våra fadderelever i klass 1. Det var en överraskning som ettorna orkade hålla hemlig för faddrarna...bra gjort. :O)
De hade förberett en kul aktivitet till oss och bilderna därifrån kommer läggas ut på bloggen under helgen.

Nästa vecka bjuder på lite annorlunda inslag.
På torsdag och fredag är jag, Eva-Lena, på föreläsning i Stockholm så det kommer vara vikarie istället för mig och under fredagen kommer Karolina "Lina" Rydén och hälsar på klassen. Lite annorlunda alltså men kul också!!! I övrigt ser det ut som vanligt.

Läxor till v. 12
Tisdag - engelska
Torsdag - svenska
Fredag - matte (räknemåla, endast inlämning ej diskussion)

Framåtblick
30/3 - skapande skola "Flamenco" på förmiddagen.
V.15 - påsklov

torsdag 5 mars 2015

Veckobrev för vecka 11

Hej!
Mitt i sportlovet får ni ett efterlängtat brev från mig...😉 tadaa...
Skämt och sido...hoppas ni alla har ett underbart sportlov.

Skolan börjar ju igen i nästa vecka. Redan på måndag kör vi igång och öppnar portarna.
Det är inget speciellt som händer i nästa vecka mer än att idrotten ändras. 
Idrottsschemat finns under schemafliken.

Framåtblick
30/3 - skapande skola "Flamenco" på förmiddagen.
V.15 - påsklov



lördag 14 februari 2015

Flugturen år 3-5

Flugturen är en musikal som vi (3-5) i ett samarbete med kulturskolan kommer att framföra i idrottshallen den 25 mars.
När vi sjunger tillsammans och övar på dessa låtar som spänner över många musikgenrer, pop, visa, blues, rock, bossanova, tango, rapp osv. jobbar vi med flera av musikämnets kunskapskrav. Att träna låtarna på musiken måste alltså alla göra. Låtarna är kul att sjunga och vi har fantastiska sångare i klasserna.

Sedan erbjuds alla att vara med och uppträda den 25/3, som kör i musikalen, tillsammans med en live orkester med, blåsinstrument, stråkar mm. Det kommer att vara en scen, professionellt ljud och ljussättning. (eftersom uppträdandet är på kvällen, så är det alltså frivilligt att delta i själva framförandet, men säkert väldigt spännande och lärorikt)
Kören skall föreställa en skog. Körens klädsel är mörka byxor och en grönaktig överdel.
Det är inte meningen att man skall behöva köpa en grön tröja. Den behöver inte passa perfekt utan låna av någon, en grön tröja med reklamtryck vänds ut och in….

Mvh

Catta

Veckobrev v. 8

Hallå i den underbara solen!

Veckan avslutades som planerat med att ena gruppen fick presentera sina fakta inom asatron. Vi tyckte det var lite spännande och eleverna bjöd på jättefina presentationer. Mycket roligt!
När alla presenterat kommer det läggas ut en bild på hela arbetet med asatron på bloggen och ni är hjärtligt välkomna att titta på det i korridoren då det är klart.

Nästa vecka bjuder på en lite annorlunda händelse på skolan. Det är nämligen så att klasserna 3-5 kommer att ha en Elevens Val-dag på onsdagen den 18. Det innebär att eleverna själva valt vad de vill göra denna dag. Vi har "brainstormat" ute i klasserna om vad eleverna önskat och som skulle tänkas vara möjligt och sedan har vi lärare sammanställt ett schema där eleverna fått skriva in sina val.
Vi kommer vara på skolan eller i Sälenhallen (om man valt det) under hela dagen. De som valt att åka längdskidor eller skridskor måste komma ihåg att ta med egen utrustning till detta.

Vi ser fram emot en riktigt rolig dag med mycket aktiviteter!

/Ella

fredag 6 februari 2015

Veckobrev v.7

Halloj!

För att citera eleverna lite så startar jag med att säga följande:

"Herre gud, vi har ju precis börjat veckan så ska vi sluta...alltså jag menar...det gör ju inget..."

Precis så känns det och det har nog sagts tidigare också.
I veckan har vi njutit av skidor i Kläppen och vi har så smått blivit klara med våra presentationer i nordisk religion. Annars har vi haft fullt upp med att förstå decimaltal i matten och just idag samernas liv i so:n. Det är ju samernas nationaldag idag, fredag.
David har slutat i klassen den här veckan och vi hoppas alla att han har det bra i Mora.

I nästa vecka följer vi schemat som vanligt och vi ser fram emot några presentationer i so på fredag (gnejsgruppen). Annars ser jag fram emot härliga diskussioner och tankeutbyten i både matte och so nästa vecka.

Läxor
Tisdag - engelska
Torsdag - svenska
Fredag - matte

Framåtblick
v. 10 - sportlov


Ha det bra!
/Ella

fredag 30 januari 2015

Veckobrev v. 6

Hejsan svejsan!

Jisses vad dagarna flyr! Den här veckan började med en lektion där eleverna arbetade med asagudar och den avslutades lika, fast med den andra gruppen. Där emellan har tiden bara flytt.

Jag hoppas ni har tittat på de fantastiska drakskepp som de gjort klart. Helt underbart fina! Det var en spännande tid den där vikingatiden. Men lika spännande är faktiskt fornnordisk religion, med de välkända asagudarna och andra mer förskräckliga vidunder som härskar där och som vikingarna faktiskt trodde på. Eleverna kommer presentera var sin del för varandra och vi kommer sammanställa allt till en helhet i slutet så vi ser hur allt hänger ihop. Vi är snart klara.


I nästa vecka så är det ju något speciellt som händer. Vi åker på friluftsdag på Kläppen på tisdag och hoppas på ett riktigt bra väder. Vi önskar också David ett stort lycka till i sin nya skola och hoppas att vi snart kommer ses igen. Kramar från oss alla!!!

Läxor
Tisdag - engelska
Torsdag - svenska
Fredag - matte


Framåtblick

3/2 - Friluftsdag på Kläppen. (se tidigare inlägg)
v. 10 - sportlov

/Ella

Avlusningsdagar


söndag 25 januari 2015

Veckobrev v. 5


Asaguden Tor
dundrar fram
.
Hej på er alla!

Jag har inte så mycket att skriva om den här veckan (v.4) och egentligen inte om den som kommer heller. Vi har arbetat med bråk och geometriska formers definitioner i matten och i so:n har vi arbetat vidare med nordisk religion. Eleverna ska få presentera en asagud/asagudinna eller en plats inom den nordiska mytologin. Det ska bli otroligt spännande att se/höra vad de har att berätta om.


Läxor
Tisdag - engelska (många har redan lämnat in)
Torsdag - svenska
Fredag - matematik (de två första uppgifterna vill jag att alla gör, medan de andra två är frivilliga).

Framåtblick
3/2 - friluftsdag på Kläppen (se informationslapp)
v. 10 - sportlov


/Ella

Elevernas drakskepp!

Här har eleverna skapat ett... 


...drakskepp i papper...










...genom att följa en given...











...instruktion. 












Visst blev de snygga!!!  :O)







Det var lite pilligt att få till och krävde en hel del tålamod av samtliga. Bra jobbat!!!

/Ella