fredag 19 december 2014

Här kommer det sista inlägget för i år från klass 4.

Vi sitter, i skrivande stund, och ser på Ensam hemma 2 och har det jättemysigt :O)
Vi har fikat och vi ska avsluta veckan/dagen med en prisutdelning i faxuellt, ett nutidskryss som vi haft varje vecka från skolstarten. Det blir spännande. Ja, ja...jag vet ju svaret, men det är spännande ändå :O)

Jag vill passa på och tacka er alla för en jättefin blomma. Jag kommer lägga ut bilder på bloggen när den slår ut så ni kan se hur jag gläds av er och tänker på er även under julens ledighet.

Jag vet att alla elever ser fram emot jullovet och de är väl förtjänta lite ledighet så hårt som de arbetat under höstterminen. Det gäller att ladda batterierna nu under ledigheten och komma igen med ny frisk energi i januari. Själv tycker jag att hösten gått otroligt fort och går vårterminen lika fort så är ju snart sommarlovet här...ok...det var kanske lite att ta i...vi tar julfirandet först.

Jag säger god jul igen till er alla och så ses vi igen i januari då skolan drar igång den 8:e vanlig tid.
Den 7:e är ju som nämnts tidigare en studiedag.

Ha det bra!
Ella



fredag 12 december 2014

Veckobrev vecka 51

Hej!

Terminens näst sista veckobrev kommer här.

Den här veckan har varit fylld med olika saker som t ex luciaträning, netikett, skolråd etc.
Vi har avslutat veckan med ett väldigt fint luciatåg där alla sjöng väldigt vackert så det till och med fälldes någon tår i publiken.

Nästa vecka är sista veckan innan jullovet och det finns några speciella aktiviteter. På onsdag har vi pyssel på skolan tillsammans med klass 3 och 5. Vi samlas i klassrummet direkt på morgonen, vilket innebär att det inte är idrott på onsdagen. Till lunch på onsdag så får vi julbordsmat...mums!
På fredag ska vi mysa tillsammans hela förmiddagen, med bl. a. film och mysfika, sedan slutar eleverna kl. 12:00, direkt efter lunchrasten. Det ska bli mysigt att få umgås alla tillsammans sista dagen och allt. :O)

Nå ja...då tar vi läxor och framåtblick och så önskar jag er en trevlig helg!
Läxor
Torsdag - svenska (mailas)

Framåtblick
17/12 - pysseldag (idrotten uteblir)
19/12 - julavslut kl. 12:00
7/1 2015 - Studiedag (fritids är stängt)

tisdag 9 december 2014

Julfeber hos Ella!!!

OBS!
Jag har skrivit fel i gårdagens inlägg.
Föräldranetiketten är idag tisdag kl. 18:30-20:00.
/Ella

måndag 8 december 2014

v.50

Hejsan svejsan!

Eftersom bloggverktyget har strulat under helgen så kommer veckobrevet här och nu.

Under veckan som gått har en grupp fyror gjort klart ett vikingahäfte som kort sammanfattar det vi pratat om under vikingaperioden. Alla blir klara v. 50. Sedan fortsätter arbetet med att sätta ihop ett drakskepp vi påbörjat. Det är lite pyssligt och knåpigt men det går ;O)

Vi har också haft kompissamtal där vi pratade om hur våra ord och handlingar påverkar inte bara andra utan även oss själva. Mycket intressanta diskussioner.

Under v. 50 kommer det en hel del annorlunda inslag i schemat än vad som står.
På tisdag kommer vi att ha luciaövning i Sälenhallen och de valt att inte vara med kommer vara kvar på skolan med Lina och arbeta med skolarbete. Vi går gemensamt från skolan ca 8:15.
På onsdag morgon, 8:00-9:00, har 3-5 en träff med Niklas Ottosson som kommer prata om netikett. Samma föreläsning som föräldrarna får gå på på samma kväll 18:30-20:00. Det ska bli både spännande och intressant.
På fredag är det Luciafirande i Sälenhallen. Här kan ni med fördel titta en extra gång på den bifogade fil jag skickat i mailen tidigare angående luciafirandet. :O) Annars hör ni bara av er om det är något ni undrar över.

Läxor
Tisdag - engelska och matematik
Torsdag - svenska

Framåtblick
Denna vecka - se ovan
17/12 - 3-5 pysslar på förmiddagen
19/12 - Julavslutning. Eleverna slutar skolan kl. 12:00.
7/1 2015 - Studiedag


fredag 28 november 2014

Veckoblad v. 49

Hej på er i vintervädret!

Vi har haft en bra vecka med många skratt och...hör och häpna...soliga dagar.
Den har varit lika intensiv som vanligt men kortare eftersom fredagen var en studiedag.
Jag hoppas att ni njuter av fredagens vintriga landskap och solgluttar.
Kanske är det lite diverse julpyssel där ute i stugorna. Det är ju faktiskt första advent i helgen.

Vecka 49 bjuder på något alldeles speciellt. Linnea börjar i klassen på måndag och vi ser verkligen fram emot att träffa Linnea igen. Välkommen!
Det är också så att det är den första december nästa vecka. Det är alltså inte lång tid kvar till både Lucia och julpyssel samt julavslutning. Nästa vecka bjuder inte på något av det men det kommer veckorna framöver.

Läxor
Tisdag - engelska glosor och matematik (från v. 47)
Torsdag - svenska

Framåtblick
9/12 - Luciaövning i Sälenhallen 8:30. Vi går tillsammans från skolan.
Netikettföreläsning i matsalen på skolan för samtliga föräldrar. Det handlar vett och etikett på nätet. Grundligare information har skickats via mail.
10/12 - Netikettsamtal för eleverna.
12/12 - Lucia i Sälenhallen. Se bifogad information i mailen för v. 49.
Efteråt har klassen fika i klassrummet på skolan.
17/12 - 3-5 har pyssel på förmiddagen.
19/12 - Julavslutning. Eleverna har julmys tillsammans i klassen fram till avslutningen kl. 12:00.



fredag 21 november 2014

Veckobrev v. 48

Hej igen!!!

Tiden går så väldigt fort...ja, ja den går alltid lika...men ändå går det fortare ibland...
Det är när man har det roligt har jag hört någon säga. Det betyder att jag har det roligt varje vecka tillsammans med eleverna för veckorna verkligen flyger fram i raketfart.

I veckan fick vi äntligen besök av Linnea som ska börja i vår klass. Vi har längtat efter att få träffa henne och det var roligt att äntligen få göra det. Vi ser nu fram emot den 1 december då hon kommer börja i klassen och vara här varje dag. Då får vi möjlighet att lära känna henne lite mer och hon oss också förstås.
Veckan sista dag avslutades med en hel del fika. Elever hade bakat och tagit med till alla i klassen, så vi har haft en riktigt mysig fredag. I historian idag så hann ena gruppen "Gnejs" påbörja sitt arbete med att bygga ett drakskepp från vikingatiden. Det är lite klurigt men det kommer bli fint till slut. Men jaaaa, vad säger man, ett bra avslut på en bra vecka.

Nästa vecka bjuder på något som jag vet att eleverna uppskattar. Det är nämligen studiedag på fredag den 28 november. I övrigt ser veckan ut som vanligt.

Läxor till vecka 48
Tisdag - engelska glosor
Torsdag - svenska
OBS!
Matteläxan som delades ut idag, fredag, ska lämnas in först på tisdag den 2/12 eftersom det är studiedag på fredag. Den innehåller därför 3 problemlösningar, av samma karaktär, istället för en.

Framåtblick
28/11 - Studiedag
1/12 - Linnea börjar
12/12 - Luciafirande
19/12 - Sista dagen före jullovet.


söndag 16 november 2014

Veckobrev v. 47

Hejsan hoppsan!
Här kommer ett kort veckobrev inför vecka 47.
Jag var inte med och avslutade vecka 46 men jag tror höjdpunkten var Experium för de flesta eleverna. Det var inte en enda elev frånvarande denna dag i 3-5...fantastiskt! Det var ju också väldigt roligt!

Veckan som kommer har nog också en höjdpunkt då vi på torsdagen får besök av Linnea. Som ni säkert läst tidigare så kommer hon börja den 1 december i klass 4. Trevligt, trevligt!
I övrigt är det som vanligt. Vi följer schemat och lär oss en massa matnyttigt.

Läxor
Tisdag - engelska glosor
Torsdag - svenska
Fredag - matematik (problemlösning)

Framåtblick
20/11 - Linnea på besök
28/11 - Studiedag
1/12 - Linnea börjar


söndag 9 november 2014

Veckobrev v. 46

Hejsan svejsan!!!

Första veckan efter lovet är till ända och nästa vecka ser vi väldigt mycket fram emot.Vi ska ju nämligen åka upp till Experium och bada. :O)
Vecka 45 har varit bra. Vi har i klass 4 haft klassråd där eleverna fått diskutera olika frågor som togs upp och även vara med och fatta beslut i frågor som rör dem. Givande! Vi kommer bland annat, efter elevbeslut, att ha en låda i klassrummet där eleverna kan lägga i lappar om sådant de vill ska tas upp på nästkommande klassråd. Någon kanske inte vågar tycka till under rådet men kan göra det ändå anonymt på detta sätt.

Vecka 46 kommer bjuda på en baddag, på onsdagen, då vi åker till Experium tillsammans med klass 3 och 5. Vi börjar skoldagen samma tid som vanligt och åker med buss från skolan ca 09:40. Vi kommer tillbaka till skolan innan de ordinarie bussarna går på eftermiddagen. Vad som behövs under dagen är naturligtvis badkläder och gärna något extra att ta på sig, så det inte blir så vått och kallt då vi går till personalmatsalen och äter vår egna medhavda matsäck.
Eleverna kommer att, inom olika grupper, få simträning under dagen men även få tillfälle till fritt bad tillsammans med sina kompisar.
I övrigt ser veckan, i skrivande stund, ut att bli som vanligt enligt schema.

Läxor v. 46
Tisdag - Engelska
Torsdag - Svenska
Fredag - Matematik

Framåtblick
12/11 - Bad på Experium
20/11 - Ny elev kommer på besök. Hon heter Linnea Svedberg och kommer börja i klassen från den 1 december. Hon har också en bror som kommer börja i klass 5.
28/11 - STUDIEDAG!
1/12 - Ny elev börjar.








tisdag 4 november 2014

Baddag!!!


Den 12 november åker klass 3-5 till Experium och simmar.

Separat lapp har skickats på mailen.
Det ska bli jättekul!

Ella

lördag 25 oktober 2014

Samrådsmöte

Dags för samrådsmöte med vårdnadshavare till elever på Sälens skola

Höstterminens samrådsmöte hålls tisdag 18 november 2014, kl:18.30 – 19.30 i
konferensrummet (vid lärarnas arbetsrum).
Samrådsmötet har inte någon beslutsrätt utan är, som namnet antyder, ett forum för information och samråd mellan skolan och vårdnadshavarna. Observera att det endast är frågor av allmän karaktär som ska tas upp på dessa möten, inga enskilda elevärenden.
Inför mötet kan du som vårdnadshavare kontakta representanten för aktuell klass och meddela frågor/synpunkter som du vill framföra. Du kan naturligtvis också kontakta mig direkt om du så vill.
Jag vill ha in synpunkter på årets skolfotografering, både sådant som var bra och sådant som kan förbättras.
Senast måndag 10 november ska frågor/synpunkter ha kommit in till representanterna, som meddelar dessa till mig.
OBS! Du som representant måste meddela mig de frågor som ska tas upp senast onsdag 12 november. Inga ”övriga frågor” kommer att tas upp under mötet. Jag skickar sedan ut en dagordning på fredag 14 november till representanterna. De representanter som ej kan delta kallar sin suppleant.

Inga-Maj Fjällborg
Rektor
Tel: 0280-18750; 070-397 83 76
Email: inga-maj.fjallborg@malung-salen.se

Representanter för vårdnadshavarna:

F-klass: Robert Eriksson och Maria Haberman
År 1: Maria Ragnarsson              (Suppl: Helen Johansson)
År 2: Jonde Thorén                     (Suppl: Annika Holgersson)
År 3: Maria Wikström                 (S: Peter Pallin)
År 4: Ulrika Eriksson                  (S: Annika Holgersson)
År 5: Sanni Nilsson                     (S: Cissi Bjuredal)




Sol och D-vitamin

När du är ute i solen och exponeras för UV-strålning bildar kroppen D-vitamin. Sommartid behöver du inte vara ute långa stunder för att det ska ske. D-vitamin kan förhindra benskörhet. Däremot är det oklart om D-vitaminet har en roll för att förhindra andra sjukdomar.
Solens UV-strålning gör att kroppen kan bilda D-vitamin. Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. Sommartid räcker det att vara ute i solen i drygt en kvart.
D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Kroppen kan få D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Det finns bra märken som kan ge dagsbehovet av D-vitamin, 2 000 E, att köpa på apoteket.
I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, så räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn, där UV-strålningen är starkare, räcker ännu kortare tid. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts. Däremot kan risken för att utveckla hudcancer öka, om man bränner sig.  
Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. D-vitamin tillsätts därför i livsmedel som till exempel lätt- och mellanmjölk och margarin. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk, torskleverolja och ägg.

D-vitaminets roll oklar
D-vitamin kan förhindra benskörhet. Däremot är det oklart om D-vitaminet kan ha en roll för att förhindra andra sjukdomar enligt Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd

Den som lider av D-vitaminbrist måste tillföra vitaminet i rätt dos och på ett kontrollerat sätt, vilket inte går genom att sola.  Det är också så att UV-strålning bryter ner D-vitamin.
Mer information om UV-strålning och D-vitamin finns i en rapport av Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd från 2010

2014-10-21



Veckobrev v. 44-45

Att leva i ett land med årstider är väl underbart!
Ena dagen varmt och höstlikt och andra dagen snöyra. ;O)

I veckan har det varit fullt fokus på FN-dagen och barnens rätt i världen.Vi har pratat om, visat bilder på och spelat upp sketcher som handlat om artiklarna i barnkonventionen. Det har varit väldigt många intressanta diskussioner där eleverna jämfört sitt liv med hur en del barn i andra delar av världen har det. Konklusionen av diskussionerna är att de anser sig ha det väldigt bra här i Sälen. Flera vill gärna göra något för de fattiga barnen och de som inte har det bra, så vad kan man då göra? Jo, vi pratade om att vi kan stödja organisationer som t ex PLAN, tänka på att det som inhandlas är rättvisemärkt och att man kan samla in pengar/saker som sedan går till välgörenhet. Mycket bra saker kommer fram i diskussionerna med eleverna. Det finns många bra idéer. Kul!

Vecka 44 väntas det höstlov för alla elever och det är alla mycket väl förtjänta. Under lovet har biblioteket skickat ut en aktivitetsaffisch som jag bifogar i mailet hem till er.

Efter höstlovet, v. 45, drar veckan igång som vanligt, på måndagen den 3 november. Inga konstigheter i schemat den veckan. Vi kör! :O)

Läxor till v. 45 (bifogas mailet)
Tisdag - engelska (läsning)
Torsdag - svenska
Fredag - matte (multiplikationsblad och frivillig kluring)

Framåtblick
När det gäller läsårstider så ligger nya studiedagar ute för hela läsåret under fliken "Läsårstider" i bloggen. Gå gärna in och läs. Där står också vad som gäller för fritids dessa studiedagar.

Reflexer!!!

Hej!

Vi har fått besked om att informera er föräldrar om ett önskemål från Sälen Buss.
De vill att eleverna använder reflexer så att de syns tydligt. Det är svårt för chaufförerna att se eleverna då det börjar bli mörkt. Samtliga elever uppmanas därför att använda reflex då de går till/från busshållsplatsen eller till/från skolan.

/Ella

fredag 17 oktober 2014

Veckobrev v. 43

Åh se det snöar, åh se det snöar. Det var väl roligt...eller?

Jo, det är trevligt att se lite vitt i det mörka, höstiga, grå.
Nu när höstens färger i stort sett är slut så gör det inget att det blir lite ljusare ute.
Men...det försvinner nog lika fort som det kommer. På fjällen ligger det lite kvar ändå.

I veckan som gått har några av eleverna tjuvstartat lite med FN´s barnkonvention. Det är ju nämligen barnrättsveckan nästa vecka. Det är nyttigt att påminnas om hur bra vi egentligen har det och att vi alla kan påverka hur vi vill ha det i Sverige och i övriga världen, bara vi vill.
Vi har pratat om den modiga flickan Malala från Pakistan som vunnit Nobels fredspris för sin kamp för flickors rättighet till utbildning. Eleverna fascinerades av att hon redan som 11-åring startade sin kamp och nu som 17-åring tar emot fredspriset, den 10 december i Oslo.
Det finns mycket att prata om gällande barns rätt i världen och diskussionerna fortsätter nästa vecka.

Barnrättsveckan
På tisdag eftermiddag kommer vi, tillsammans med ettorna, arbeta med artiklar ur barnkonventionen genom att bl.a. åskådliggöra en artikel bildligt tillsammans i fadderpar. I övrigt kommer rättigheter att genomsyra stora delar av undervisningen under hela veckan på olika sätt; film, värderingsövningar, pussel, sång etc. Det ska bli både intressant och roligt med lite annorlunda inslag. :O)

Läxor (skickat via mail)
Tisdag - engelska, läsning
Torsdag - svenska

Framåtblick
v. 43 - Barnrättsvecka
v. 44 - Höstlov
28/11 - Studiedag






fredag 10 oktober 2014

Veckobrev v.42

Höstrusk och regn...härligt!

Ja, det är nog inte alla som håller med men det är en underbar tid tycker jag med alla färger och varma kvällar framför brasan...mmmysigt...

Nåja, veckan som varit har gått bra. Det har varit allt ifrån bollsport till budget och det kan man väl säga är varierande. Rasterna i, frmför allt i slutet av veckan, har varit lite blöta så någon rast har eleverna varit inne i klassrummet. Men, det är ju så med hösten som sagt. Vädret är oberäkneligt.

Nästa vecka kommer jag, Eva-Lena, vara ledig två dagar för att delta på årets älgjakt. Istället för mig kommer Birgitta finnas där och mysa med eleverna. Vecka 42 börjar ju med studiedag på måndag och sedan kommer Birgitta vikariera tisdag och onsdag och jag är tillbaka på torsdag. Lite annorlunda men lektionerna flyter på ändå. Vi smyger in lite arbete med barnkonventionen, eftersom barnrätts-veckan nalkas i v. 43. Då ska vi ha en aktivitet tillsammans med ettorna.

Läxor (skickas på mailen)
Tisdag - Matteblad lämnas in samt eng. glosträning är till denna dag.
Torsdag - Svenskan lämnas in.

Framåtblick
13/10 - Studiedag.
21/10 - Vi har fadderverksamhet från 12:00 nere hos ettorna. Vi arbetar med barnkonventionen.
v.44 - Höstlov.
3/11 - Skolan börjar igen efter lovet.


lördag 4 oktober 2014

Veckobrev v. 41

Efter en avslutande jazzupplevelse i Sälenhallen så är det dags att blicka framåt i vecka 41. En vecka som inte kommer bjuda på några extra inslag utanför schemats innehåll.

Varje fredag har vi en stund då vi "knyter ihop påsen". Här brukar vi titta tillbaka på veckan som gått och prata om vad som gjorts och om det finns saker som vi behöver tänka lite extra på till nästkommande vecka. Lite som en kort utvärdering.
Den här fredagen pratade vi t ex om att eleverna vill ha ett mer rättvist system då de delar upp lag för att spela fotboll på rasten. Att det ska vara slumpen som avgör vilket lag jag hamnar i så att inte lagmedlemmarna väljs. Vi diskuterade varför val inte var en bra metod och vilka konsekvenser det kan föra med sig att välja ut spelare till ett lag. Det var en intressant diskussion och vi tar med oss den och tänker på detta i veckan som kommer.

Läxor (finns tillgängliga på mailen)
Tisdag
- Mattespel (berätta vilka spel du spelade och vad du tyckte om dem)
-
Glosor
Torsdag
- Svenska

Framåtblick
13/10 - Studiedag (eleverna är lediga)
20-24/10 - Barnrättsvecka
27-31/10 - Höstlov


Ha en bra helg!!!


fredag 26 september 2014

Veckobrev v. 40

Tiden går så fort. Knappt hinner vi börja på måndag så är det genast fredag.
Till och med eleverna kände av hur snabbt veckan gått. Men vi är väl förtjänta en återhämtande helg.

I veckan som gått har vi arbetat med olika saker inom schemats alla ämnen.
Det har varit allt från Drakägg till budget och zoobesök. Varierande med andra ord :O) Våra pixlar, som vi gjort tillsammans med ettorna, har äntligen kommit upp på en underbar bakgrund så det ser verkligen ut som ett gammaldags dataspel eller varför inte som Super Mario. Ja, ni kan själva se på bilden till vänster. Tavlan sitter nere på en vägg påväg till ettornas klassrum. Kika gärna på den då tid ges. Det är mycket arbete bakom dessa figurer av nabbipärlor.

Nästa vecka bjuds vi på Jazzmagi i Sälenhallen. På fredag kl. 8:50 kommer 3-5 att få se på Jazzmagi av tre killar. Föreställningen bjuder på detta:


Jazzmagi med Fri luft

Möt tre coola killar som brinner för jazzen,
som vill att fler unga ska upptäcka den! Tre
frustande blåsinstrument och en röd ballong låter
sig förvillas i jazz, improvisation, känslor och
värderingar. En drömsk, lätt surrealistisk konsert
där ingenting är omöjligt och där publiken, likväl
som musikens kraft, tillåts leda händelseförloppet
i olika riktningar. Jazzens historia vävs in på ett
naturligt, fantasirikt och lekfullt sätt och ungdomarna
får kunskap om musikstilens olika epoker
och spelsätt. Ingen sinnesstämning är förbjuden
och reptilhjärnans sekundsnabba val, som går
direkt från hjärta till handling, lyfter publiken till
jazzens magiska himmel!

Spännande va!?! Det tycker i alla fall jag. :O)

Veckans läxor
Tisdag - Matte(att förstå multiplikation och division) och engelska glosor
Torsdag - Svenska

OBS! Ni har väl inte missat de nya länkarna inne på "bra länkar"!

Framåtblick
3/10 - Jazzmagi
13/10 - Studiedag
v.43 - Barnrättsvecka

söndag 21 september 2014

Veckobrev för v. 39

Hej på er alla!

Hoppas ni haft en bra helg och att ni känner er redo att ta tag i en ny vecka. Det gör iaf jag.

Förra veckan hände det, som sagt tidigare, en hel del saker för 4:orna.
Vi fotograferades på måndagen och fick förhoppningsvis till någon fin bild som vi om någon vecka kan se på nätet. Vi hade en underbar dag på Fulufjället med strålande väder och tillika humör. Det var trevligt att umgås en stund utanför skolan och vi samtalade och lärde känna varandra under hela dagen. Bilder från turen finns att njuta av här nedanför. Men inte nog med det...vi fick ju också, som avslutning på veckan, besök av folktandvården som berättade om tandborstning och alla fick ett litet kit med hem. Trevlig vecka!

Inför vecka 39 så gäller det att spetsa löparskorna för att, på onsdag, delta i skoljoggen på idrotten.
I ett tidigare mail så har jag skickat lite information jag fått av Catta till er där det står lite mer utförligt om vad som händer. Tänk på att ha bra skor och kläder för aktiviteten.
I övrigt ser det ut att bli en vanlig vecka där vi följer schemats olika lektioner.

Läxor (skickade på mail)

Tisdag - engelska glosor
Torsdag - svenska

Framåtblick

24/9 - Skoljoggen
13/10 - Studiedag

Några bilder från Njupeskär

Det 93 m höga fallet från stugan. 

Ån innan fallet uppe på fjället.

Vi vandrar närmare fallet för att känna hur mäktigt det är.





onsdag 17 september 2014

Mattecafé inställt

Mattecafé-kvällen på torsdag den 18/9 är inställd pga för få anmälda.
Vi ser det som positivt. Då har ni har koll på matten!!!

Eva-Lena och Jessica :O)

fredag 12 september 2014

Veckobrev för v. 38

Herregud vad tiden går fort!
Knappt har veckan börjat förrän den är slut.

I veckan som gått har vi haft en väldigt fin dag tillsammans i vasaloppsspåret.
Samtliga deltagande tog sig den ca 8 km långa vägen från Evertsbergs skjutbana
till Evertsberg. Där fick vi träffa alla kända och okända och få både mat och ett diplom.
Det var intressanta och roliga aktiviteter efter vägen och fika förstås.
Annars har det varit en helt vanlig vecka.

Vecka 38 bjuder på både fotografering, Njupeskärsresa och folktandvårdsbesök.
På måndag eftermiddag, sista lektionerna, tar vi i klass 4 skolfoto. Då får vi försöka
piffa till oss. ;O)
Sedan på onsdag åker 3-5 till Njupeskär. Mer info hittar ni i ett tidigare skickat mail med
bifogad fil. Det ska bli väldigt mysigt att få umgås lite utanför skolan. Man lär liksom
känna varandra på ett annat sätt då.
På fredag morgon kommer till sist folktandvården och informerar en liten stund i varje grupp.

Ja, en händelserik vecka som sagt, men med en hel del vanliga lektioner också.

Läxa till v. 38. (se mail)
Ma - bollar på tavla.
Sv - 7 sorters kakor
Eng - glosor

Framåtblick
18/9 - mattecafé för 3-5:s föräldrar
24-25/9 - skoljoggen (se separat bilaga i mail)
13/10 - studiedag

fredag 5 september 2014

Veckobrev v. 37

Hej!

I veckan som gått har vi haft vårt första föräldramöte och jag tyckte det var jätteroligt att få ett ansikte på elevernas föräldrar så att jag känner igen er. Det var mycket information på kort tid och Karin skickar ett protokoll från mötet så fort hon sammanställt sina anteckningar.

På onsdagen i vecka 37 så ska eleverna ut på Vasaloppsvandring.
Vi åker från skolan ca 08:30 och beräknar vara tillbaka ca 13:30.
Det innebär att alla elever samlas i klassrummet kl. 07:45 istället för att åka till idrottshallen.
Det är bra om eleverna har bra kläder att gå i eftersom vandringen är ca 7 km och
det händer lite olika aktiviteter under vägen.
Väl framme i Evertsberg kommer vi fika för att ca 13:00 ta bussen till Sälen.
Vi kommer bjudas på lunch denna dag men det kan ju vara gott med en liten vattenskvätt
under vandringen.
Informationen från arrangörerna har jag skickat ut på mailen tidigare
och det är fortfarande den som gäller.
Vi hoppas naturligtvis, som alltid då vi ska vara ute, att det blir bra väder.

I övrigt är det inget speciellt som händer under veckan, men undrar ni över något så är det bara att höra av sig.

Läxor till v. 37 (skickade i mail som bifogade filer)
Engelska - glosor
Svenska - meningar
Matte/SO - undersökning

Framåtblick
15/9 - Skolfoto.
17/9 - Njupeskär (3-5).
18/9 - Mattecafé (18:30-20:00).
19/9 - Folktandvården kommer och informerar 07:50.
v. 37 - 39 pågår utvecklingssamtal.



tisdag 2 september 2014

Bussinfo

Hej!
Jag och eleverna fick ett meddelande från Ingela idag. Det gällde de elever som åker buss norrut.
Så här lyder meddelandet:

"Från och med onsdag 3:e september kommer bussen från Sörsjön att stanna till vid idrottshallen på morgonen, för att släppa av de elever som skall ha idrott första lektionen.
Ulrika Persson, från Sälenhallen, kommer att stå vid hållplatsen och ta emot eleverna."

Det var väl bra!!! :O)

/Eva-Lena

fredag 29 augusti 2014

Veckobrev v. 36

Hejsan hejsan!

Veckorna bara flyger iväg och andra skolveckan har varit lika bra som första. :O)
Vi har haft vårt första kamratsamtal denna vecka där Lina Samuelsson introducerat
vad samtalen innebär för eleverna och hur de kommer gå till. Eleverna ges då tillfälle
att ta upp frågor som berört dem från de två veckorna som gått innan samtalet.
I övrigt har vi arbetat på inom de olika ämnen som vi haft på schemat.

Under vecka 36 kommer vi att träffas, alla som kan, under läsårets föräldramöte.
Jag ser fram emot att få tillfälle att träffa så många som möjligt och jag kommer presentera mig
själv lite mer. Vi träffas alla kl. 18:30 i matsalen.

Eleverna kommer att ha orientering på idrotten under v. 36-37 och Catta ber därför eleverna
att ha bra kläder för utomhusidrott. Gäller både måndagar och onsdagar.

Vi ses i nästa vecka!!!

Framåtblick
v. 36
4/9 - Föräldramöte på skolan kl. 18:30-20:00. Samling i matsalen och sedan fortsättning i respektive klassrum.
v. 37
Den första veckan för utvecklingssamtal. Tider skickas ut inom kort.
10/9 - Vi är bjudna på Vasaloppsvandring och blir borta i stort sett hela skoldagen. (Info läggs ut på informationsetiketten och mailas under v. 36)
12-14/9 - Lus-helg (se affisch under "Bra länkar")

v. 38
15/9 - Skolfotografering.
17/9 - Klass 3-5 åker till Njupeskär. (Mer info kommer under v. 36 el. 37)


måndag 25 augusti 2014

Observera!!!

Det verkar som om några fått ett inlägg om prao.
Detta stämmer givetvis inte!!!
Vet inte vad som händer.
Har inte lagt in inlägg sedan i fredags!

Mvh
Eva-Lena

fredag 22 augusti 2014

Veckobrev v.35

Hej!
Efter den första veckan i skolan, med mycket olika aktiviteter, så närmar vi oss veckan då vi ska få följa schemats ämnen lite mer. På bilden till höger visas en av förebilderna till de fina pixel-figurerna vi gjorde tillsammans i fadderparen under fredagen.
De blev superfina och samarbetet var på topp. BRA JOBBAT! KUL!

Vecka 35
Både jag och eleverna ser fram emot att få följa schemat denna vecka.
I nuläget är det inget speciellt, utöver schemat, som är inplanerat
utan vi får chansen att testa schemat i praktiken.

Varje dag har eleverna en fruktstund inplanerat under förmiddagen.
På måndagar ligger den i slutet på första lektionen och de resterande dagarna på första rasten.

På onsdagar, då det är idrott på första lektionen, kan eleverna åka direkt till hallen om de vill.
De som släpps av på skolan eller kommer med buss på morgonen promenerar med en lärare till idrottshallen.

Framåtblick (här kan du se vad som händer några datum framåt i tiden)
v. 36
4/9 - Föräldramöte på skolan kl. 18:30-20:00.
v. 37
Den första veckan för utvecklingssamtal. Tider skickas ut inom kort.
12-14/9 - Lus-helg (se affisch under "Bra länkar")

v. 38
15/9 - Skolfotografering.

tisdag 19 augusti 2014

En bra första dag i skolan

Under gårdagen hade vi, jag Eva-Lena och eleverna, en väldigt bra dag tillsammans. Vi lärde känna varandra, såväl ny som gammal, och vi gjorde lite gemensamma aktiviteter. Det var roligt att få träffa eleverna och jag hoppas att vi får ett trevligt läsår tillsammans!
Jag skickade med lite informationslappar hem, vilka jag också lägger ut på bloggen vid tillfälle. (Anhörigblanketten lämnar du in så snart du kan).Ps. Jag kommer att lägga in en kort presentation om mig själv när tid ges men innan finns jag på skolan så det är bara att komma in och säga hej. Ds







.

torsdag 19 juni 2014

Tack för i år.





























Stort tack för ett fint läsår.

Vi önskar er en varm och solig sommar.

Till hösten är ni välkomna tillbaka.  Vi lämnar, med varm hand,
över klassen till Eva- Lena Landmark.






Ta väl hand om er!



/Marit och Emelie






.




 
 
 

 





onsdag 11 juni 2014

Galleri


Klassrummet är som ett konstgalleri.
 
Vilka fina resultat efter allt hårt arbete.
Och snart flyttar alla tavlor hem till er föräldrar i stället!
 














 
 





.

torsdag 5 juni 2014

DALARESAN





















Vi träffas vid skolans busshållplats  06.30.
Bussen går 06.45.

Vi kan även stanna till vid Stinas kiosk och vid bussgaraget i
Fiskarheden. Om era barn går på vid annan plats än skolan,
måste vi veta om detta senast dagen innan resan.

 

Första stoppet gör vi i Nusnäs.  Där guidas vi genom
dalahästtillverkningen.

Efter det frukostfikar vi. Förhoppningsvis är det fint väder
så att vi kan sitta ute i gräset. Frukostmatsäck tar var och en
med sig hemifrån.

 

Därefter bär det av mot Falun, och Carl Larssongården.
Där får vi en 45 minuters guidad visning av gården innan
vi, 12.30 äter lunchbuffé på Hyttstugan.  Denna betalar skolan.

 

Sen väntar ett besök i Falu Koppargruva där vi går en timmes guidad
tur. I gruvan är det ca 5 grader, så en tröja/jacka att dra på kan vara
bra att ta med. Vi rekommenderar även att ta med stövlar eftersom
det är lerigt i gruvan.

 

Därefter åker vi norrut igen.  Vi stannar till i Rättvik, går ut på
bryggan och passar på att köpa glass.  Pengar till glass (20- 40 kr)
får var och en stå för. För dem som har kvar matsäck från
morgonen, går det bra att äta den vid bryggan också.

 

Efter Rättviksstoppet styr vi mot Sälen. Vi räknar med att vara
tillbaka i byn ca 19:00.

Vi släpper av elever i Fiskarheden, vid Stinas kiosk samt vid
skolan. Meddela innan var era barn ska kliva av.

 
 

Vi hoppar över att besöka souvenirbutiker, så inga pengar, förutom
glasspengarna behövs den här dagen.

Kameror och mobiltelefoner får tas med på eget ansvar.  Under de
guidade turerna ska ljudet vara helt avstängt.
 
 
 
 
 
 
Kom i håg
frukostmatsäck
glasspengar
telefoner/ kameror för dem som vill
Stövlar och tröja/jacka till gruvan.
 
 
 
 
 
-Marit, Emelie och Karin
 
 
 
 
.
 
 
 

Veckobrev v 24



Dags för allra sista rycket innan sommarlovet. Bara
en endaste vecka kvar.


På tisdag åker klassen på Dalaresa. Information om
denna har skickats hem i pappersform, samt finns i
ett eget inlägg här på bloggen.
Viktigt är att vi ses 06:30 på morgonen.

På onsdagen kommer vi att genrepa inför skolavslutningen
på Olnispa. Där kommer  vi även att äta lunch tillsammans
hela skolan . Till lunchen den här dagen behöver var och en
ta med egen dricka. (ingen läsk, tack) Se till att ta på kläder
för att kunna vara ute hela förmiddagen.

Under torsdagen har vi "Sommarkryss". Under hela förmiddagen
kommer vi att vara utomhus och göra olika aktiviteter. Alla
behöver alltså ha kläder som passar vädret även den här dagen.


Skicka med ett par plastkassar till skolan så att era barn kan
ta hem alla saker som ska hem. Det är böcker och papper
från de olika klassrummen, och allas klädhyllor ska självklart
tömmas helt och hållet.



Fredag
Samling som vanligt 07:45.
Eftersom lunchen uteblir den här dagen så ordnar skolan med
smörgås, festis och frukt innan avslutningen.
Klockan 09:50 tågar vi över gemensamt över bron till Olnispa.
Välkomna dit och lyssna när hela skolan bjuder på sommarsånger.
Om det är sämre väder så ses vi i Sälenhallen i stället.

Vi behöver veta vilka barn som ska åka buss hem klockan 12, och
vilka som ska vara kvar på fritids den här dagen.






Den här veckan

måndag-  idrott - kom ihåg kläder
tisdag-  Dalaresa
onsdag- ingen idrott, dricka till lunch, passande kläder
torsdag- passande kläder
fredag-  Skolavslutning


 


Trevlig helg till er alla!
 
 
 
/Marit och Emelie
 
 
 
.