lördag 25 oktober 2014

Sol och D-vitamin

När du är ute i solen och exponeras för UV-strålning bildar kroppen D-vitamin. Sommartid behöver du inte vara ute långa stunder för att det ska ske. D-vitamin kan förhindra benskörhet. Däremot är det oklart om D-vitaminet har en roll för att förhindra andra sjukdomar.
Solens UV-strålning gör att kroppen kan bilda D-vitamin. Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. Sommartid räcker det att vara ute i solen i drygt en kvart.
D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Kroppen kan få D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Det finns bra märken som kan ge dagsbehovet av D-vitamin, 2 000 E, att köpa på apoteket.
I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, så räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn, där UV-strålningen är starkare, räcker ännu kortare tid. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts. Däremot kan risken för att utveckla hudcancer öka, om man bränner sig.  
Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. D-vitamin tillsätts därför i livsmedel som till exempel lätt- och mellanmjölk och margarin. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk, torskleverolja och ägg.

D-vitaminets roll oklar
D-vitamin kan förhindra benskörhet. Däremot är det oklart om D-vitaminet kan ha en roll för att förhindra andra sjukdomar enligt Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd

Den som lider av D-vitaminbrist måste tillföra vitaminet i rätt dos och på ett kontrollerat sätt, vilket inte går genom att sola.  Det är också så att UV-strålning bryter ner D-vitamin.
Mer information om UV-strålning och D-vitamin finns i en rapport av Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd från 2010

2014-10-21



Inga kommentarer: