lördag 25 oktober 2014

Samrådsmöte

Dags för samrådsmöte med vårdnadshavare till elever på Sälens skola

Höstterminens samrådsmöte hålls tisdag 18 november 2014, kl:18.30 – 19.30 i
konferensrummet (vid lärarnas arbetsrum).
Samrådsmötet har inte någon beslutsrätt utan är, som namnet antyder, ett forum för information och samråd mellan skolan och vårdnadshavarna. Observera att det endast är frågor av allmän karaktär som ska tas upp på dessa möten, inga enskilda elevärenden.
Inför mötet kan du som vårdnadshavare kontakta representanten för aktuell klass och meddela frågor/synpunkter som du vill framföra. Du kan naturligtvis också kontakta mig direkt om du så vill.
Jag vill ha in synpunkter på årets skolfotografering, både sådant som var bra och sådant som kan förbättras.
Senast måndag 10 november ska frågor/synpunkter ha kommit in till representanterna, som meddelar dessa till mig.
OBS! Du som representant måste meddela mig de frågor som ska tas upp senast onsdag 12 november. Inga ”övriga frågor” kommer att tas upp under mötet. Jag skickar sedan ut en dagordning på fredag 14 november till representanterna. De representanter som ej kan delta kallar sin suppleant.

Inga-Maj Fjällborg
Rektor
Tel: 0280-18750; 070-397 83 76
Email: inga-maj.fjallborg@malung-salen.se

Representanter för vårdnadshavarna:

F-klass: Robert Eriksson och Maria Haberman
År 1: Maria Ragnarsson              (Suppl: Helen Johansson)
År 2: Jonde Thorén                     (Suppl: Annika Holgersson)
År 3: Maria Wikström                 (S: Peter Pallin)
År 4: Ulrika Eriksson                  (S: Annika Holgersson)
År 5: Sanni Nilsson                     (S: Cissi Bjuredal)




Sol och D-vitamin

När du är ute i solen och exponeras för UV-strålning bildar kroppen D-vitamin. Sommartid behöver du inte vara ute långa stunder för att det ska ske. D-vitamin kan förhindra benskörhet. Däremot är det oklart om D-vitaminet har en roll för att förhindra andra sjukdomar.
Solens UV-strålning gör att kroppen kan bilda D-vitamin. Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. Sommartid räcker det att vara ute i solen i drygt en kvart.
D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Kroppen kan få D-vitamin via maten eller genom kosttillskott. Det finns bra märken som kan ge dagsbehovet av D-vitamin, 2 000 E, att köpa på apoteket.
I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, så räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet. Närmare ekvatorn, där UV-strålningen är starkare, räcker ännu kortare tid. Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts. Däremot kan risken för att utveckla hudcancer öka, om man bränner sig.  
Mörkhyade personer behöver mer UV-strålning för att bilda D-vitamin. Detta beror på att mörk hud filtrerar bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. D-vitamin tillsätts därför i livsmedel som till exempel lätt- och mellanmjölk och margarin. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk, torskleverolja och ägg.

D-vitaminets roll oklar
D-vitamin kan förhindra benskörhet. Däremot är det oklart om D-vitaminet kan ha en roll för att förhindra andra sjukdomar enligt Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd

Den som lider av D-vitaminbrist måste tillföra vitaminet i rätt dos och på ett kontrollerat sätt, vilket inte går genom att sola.  Det är också så att UV-strålning bryter ner D-vitamin.
Mer information om UV-strålning och D-vitamin finns i en rapport av Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd från 2010

2014-10-21



Veckobrev v. 44-45

Att leva i ett land med årstider är väl underbart!
Ena dagen varmt och höstlikt och andra dagen snöyra. ;O)

I veckan har det varit fullt fokus på FN-dagen och barnens rätt i världen.Vi har pratat om, visat bilder på och spelat upp sketcher som handlat om artiklarna i barnkonventionen. Det har varit väldigt många intressanta diskussioner där eleverna jämfört sitt liv med hur en del barn i andra delar av världen har det. Konklusionen av diskussionerna är att de anser sig ha det väldigt bra här i Sälen. Flera vill gärna göra något för de fattiga barnen och de som inte har det bra, så vad kan man då göra? Jo, vi pratade om att vi kan stödja organisationer som t ex PLAN, tänka på att det som inhandlas är rättvisemärkt och att man kan samla in pengar/saker som sedan går till välgörenhet. Mycket bra saker kommer fram i diskussionerna med eleverna. Det finns många bra idéer. Kul!

Vecka 44 väntas det höstlov för alla elever och det är alla mycket väl förtjänta. Under lovet har biblioteket skickat ut en aktivitetsaffisch som jag bifogar i mailet hem till er.

Efter höstlovet, v. 45, drar veckan igång som vanligt, på måndagen den 3 november. Inga konstigheter i schemat den veckan. Vi kör! :O)

Läxor till v. 45 (bifogas mailet)
Tisdag - engelska (läsning)
Torsdag - svenska
Fredag - matte (multiplikationsblad och frivillig kluring)

Framåtblick
När det gäller läsårstider så ligger nya studiedagar ute för hela läsåret under fliken "Läsårstider" i bloggen. Gå gärna in och läs. Där står också vad som gäller för fritids dessa studiedagar.

Reflexer!!!

Hej!

Vi har fått besked om att informera er föräldrar om ett önskemål från Sälen Buss.
De vill att eleverna använder reflexer så att de syns tydligt. Det är svårt för chaufförerna att se eleverna då det börjar bli mörkt. Samtliga elever uppmanas därför att använda reflex då de går till/från busshållsplatsen eller till/från skolan.

/Ella

fredag 17 oktober 2014

Veckobrev v. 43

Åh se det snöar, åh se det snöar. Det var väl roligt...eller?

Jo, det är trevligt att se lite vitt i det mörka, höstiga, grå.
Nu när höstens färger i stort sett är slut så gör det inget att det blir lite ljusare ute.
Men...det försvinner nog lika fort som det kommer. På fjällen ligger det lite kvar ändå.

I veckan som gått har några av eleverna tjuvstartat lite med FN´s barnkonvention. Det är ju nämligen barnrättsveckan nästa vecka. Det är nyttigt att påminnas om hur bra vi egentligen har det och att vi alla kan påverka hur vi vill ha det i Sverige och i övriga världen, bara vi vill.
Vi har pratat om den modiga flickan Malala från Pakistan som vunnit Nobels fredspris för sin kamp för flickors rättighet till utbildning. Eleverna fascinerades av att hon redan som 11-åring startade sin kamp och nu som 17-åring tar emot fredspriset, den 10 december i Oslo.
Det finns mycket att prata om gällande barns rätt i världen och diskussionerna fortsätter nästa vecka.

Barnrättsveckan
På tisdag eftermiddag kommer vi, tillsammans med ettorna, arbeta med artiklar ur barnkonventionen genom att bl.a. åskådliggöra en artikel bildligt tillsammans i fadderpar. I övrigt kommer rättigheter att genomsyra stora delar av undervisningen under hela veckan på olika sätt; film, värderingsövningar, pussel, sång etc. Det ska bli både intressant och roligt med lite annorlunda inslag. :O)

Läxor (skickat via mail)
Tisdag - engelska, läsning
Torsdag - svenska

Framåtblick
v. 43 - Barnrättsvecka
v. 44 - Höstlov
28/11 - Studiedag






fredag 10 oktober 2014

Veckobrev v.42

Höstrusk och regn...härligt!

Ja, det är nog inte alla som håller med men det är en underbar tid tycker jag med alla färger och varma kvällar framför brasan...mmmysigt...

Nåja, veckan som varit har gått bra. Det har varit allt ifrån bollsport till budget och det kan man väl säga är varierande. Rasterna i, frmför allt i slutet av veckan, har varit lite blöta så någon rast har eleverna varit inne i klassrummet. Men, det är ju så med hösten som sagt. Vädret är oberäkneligt.

Nästa vecka kommer jag, Eva-Lena, vara ledig två dagar för att delta på årets älgjakt. Istället för mig kommer Birgitta finnas där och mysa med eleverna. Vecka 42 börjar ju med studiedag på måndag och sedan kommer Birgitta vikariera tisdag och onsdag och jag är tillbaka på torsdag. Lite annorlunda men lektionerna flyter på ändå. Vi smyger in lite arbete med barnkonventionen, eftersom barnrätts-veckan nalkas i v. 43. Då ska vi ha en aktivitet tillsammans med ettorna.

Läxor (skickas på mailen)
Tisdag - Matteblad lämnas in samt eng. glosträning är till denna dag.
Torsdag - Svenskan lämnas in.

Framåtblick
13/10 - Studiedag.
21/10 - Vi har fadderverksamhet från 12:00 nere hos ettorna. Vi arbetar med barnkonventionen.
v.44 - Höstlov.
3/11 - Skolan börjar igen efter lovet.


lördag 4 oktober 2014

Veckobrev v. 41

Efter en avslutande jazzupplevelse i Sälenhallen så är det dags att blicka framåt i vecka 41. En vecka som inte kommer bjuda på några extra inslag utanför schemats innehåll.

Varje fredag har vi en stund då vi "knyter ihop påsen". Här brukar vi titta tillbaka på veckan som gått och prata om vad som gjorts och om det finns saker som vi behöver tänka lite extra på till nästkommande vecka. Lite som en kort utvärdering.
Den här fredagen pratade vi t ex om att eleverna vill ha ett mer rättvist system då de delar upp lag för att spela fotboll på rasten. Att det ska vara slumpen som avgör vilket lag jag hamnar i så att inte lagmedlemmarna väljs. Vi diskuterade varför val inte var en bra metod och vilka konsekvenser det kan föra med sig att välja ut spelare till ett lag. Det var en intressant diskussion och vi tar med oss den och tänker på detta i veckan som kommer.

Läxor (finns tillgängliga på mailen)
Tisdag
- Mattespel (berätta vilka spel du spelade och vad du tyckte om dem)
-
Glosor
Torsdag
- Svenska

Framåtblick
13/10 - Studiedag (eleverna är lediga)
20-24/10 - Barnrättsvecka
27-31/10 - Höstlov


Ha en bra helg!!!